Coaching laimes meklējumi Holandē.

2.12.2011

Kāds no pasaules gaišajiem prātiem ir teicis, ka dzīve esot kā velosipēds – ja nemīsies uz priekšu, tad nokritīsi, laikam jau ar to domājot attīstību un virzību uz priekšu. Ņemot šo mācību nopietni, es devos iepazīties pamatīgāk ar coaching tehnikām, lai varētu tās pielietot Sense of Team komandas treniņos.

Lūk. Practicing Coaching Training organizēja International Synergy group, kuras rokraksts un talants ir apvienot prasmju treniņu ar personīgās izaugsmes iespējām. Tas nozīmē, ka dodoties ar jebkuru viņu organizēto treniņu, ir jābūt gatavam izkāpt no savas komforta zonas, jo neviens nezina cik izaicinošas situācijas Tevi sagaida nākamajā dienā. Treniņa metodoloģija ir ņemta no profesionālas Holandes coaching organizācijas – www.allaboutdoing.nl Savukārt Synergy group ir piešķīrusi savu rokrakstu jeb style = prasmes+pieredze+personīgā attīstība.

Lauki un plašums ap Ommen – ir kur izvērsties rīta un vakara pastaigās

Ierodos Ommen (maza pilsētiņa aptuveni 2,5h attālumā no Amsterdamas jau 6.11. vakarā un redzu, kā pamazām sabrauc dalībnieki no Rumānijas, Ungārijas, Bulgārijas, Holandes, Francijas, Zviedrijas, Čehijas un Latvijas – raiba kompānija. Dalībnieki profesionālais profils ir plašs – ir gan organizāciju vadītāji, gan menedžeri, gan psihoterapeiti, gan mentori, gan sociālie darbinieki un treneri.

Pirmajā dienā tiek izklāstīta treniņa pieeja – pirmās 4ras dienas tiek dotas tehnikas un iespēja praktizēt tās, lai pēdējās 3jās dienās atrastu savu individuālo coaching style, jo kā jau Jūs nojaušat cilvēki ir dažādi un kas vienam strādā, tas otru var aizvest purvā… Vēl treniņā plaši tiek lietota video tehnika, lai izvērtētu savu lomu un spēju vadīt coaching sesiju, šis pēcāk notiek katru dienu līdz vēlam vakaram mazajās darba grupās.

Nākošās dienās es uzzinu, ka bez man jau zināmās patiesības, ka coach galvenais darbarīks ir jautājumi, pastāv vēl vairākas interesantas tehnikas, lai veicinātu klientu nonākt līdz risinājumam. Daudzu jautājumu uzdošana jeb shooting from the hip, kas ļauj klientam izkāpt no izsvērtas un loģiskas domu plūsmas, kas iespējams ļauj ieraudzīt citus risinājumus un iespējas; Atslēgas vārdu atkārtošana jeb backtracking, kas ļauj klientam priekš sevis noformulēt precīzāk esošo situāciju; Emocionālās puses atpazīšana klientā jeb reflecting on a feelings, kas ļauj pāriet no racionālā izklāsta un sajūtu līmeni; Apkopojums vai pārfrāzēšana jeb summarizing or parafrazing, kas ļauj apkopot līdzšinējo situāciju, redzēt, ka abas puses runā par vienu un to pašu, pirms virzās tālāk.

Jā, daudzas lietas tiek pamatotas ar NLP jeb neirolingvistiskā programmēšana, kas parasti cilvēkos izraisa aizdomas un pret reakciju, jo kāds it kā Jūs programmē. Man interesanti šķiet tas, ka vīri ir iedziļinājušies smadzeņu darbībā un sapratuši kā efektīvāk izmantot to potenciālu un darbību. Treniņa laikā tiek paplašinātas coaching robežas ar dažādu pieeju un stilu demonstrāciju – NLP guru Bentlera  http://ej.uz/wmty; Anthony Robbins – publiskās uzstāšanās; kā arī TV šovi, kur tiek izmantotas coaching tehnikas – Super Nanny un Hell’s Kitchen. Pamatdoma visam, ka mūsu zināšanas un pieredze ir izmantojama tik plaši, cik plāsi mēs to paši saredzam un varam dot savu ietekmi.

Olde Vechte Foundation apmācību centrs Ommennā

Zināšanas ir bez prakses ir kā mūris bez saistvielas, tāpēc pēc katras tehnikas ir treniņš, treniņš un vēlreiz treniņš ar dažādiem cilvēkiem un dažādās kombinācijās. Šeit vadītāji gandrīz nemaz nepalīdz ar grupu izveidi – viss notiek savstarpēji vienojoties, patīk nepatīk, gribu negribu būt kopā – tieši un skaidri. Iespējams, ka jaukākais brīdis bija iespēja izvēlēties savu coach uz nākošajām 4rām sesijām (katra sesija ilga vienu stundu), kuru laikā bija iespēja pastrādāt ar sev svarīgiem jautājumiem. Jāsaka, kas tas bija pa īstam un es izkustināju no nulles punkta lietas, kurās bija iestrēdzis un palīdzēju arī savam klientam ar citu redzējumu un nākotnes perspektīvu.

Pametot Ommen agrā rīta stundā, kamēr citu vēl gulēja, es jutos attīrījies no ikdienas un pilns ar svaigu elpu, kuru varēšu nodot tālāk pasaulei – manuprāt lielisks rezultāts šim treniņam. Kaut kā tā http://ej.uz/zbx9

Valdis Vanags, Sense of Team